Langzaam, heel langzaam gaan we de goede kant op. Traumakennis die ik al jaren uitdraag en in de praktijk toepas, begint (eindelijk)(h)erkenning te krijgen. Nu ook bij DSM-5 diagnoses. Even ter herinnering: er is nooit wetenschappelijk bewezen dat ASS, ADHD, ADD, Borderline en aanverwante DSM-5 diagnoses überhaupt bestaan (quote van Prof. Dr. Floortje Scheepers, hoofd psychiatrie van het UMC).
Dat is even slikken natuurlijk. Want er is een hele medische industrie die hier jaarlijks miljoenen aan verdient. Met name aan medicatie.
Wat niet wegneemt dat ik vind dat de klachten serieus genomen moeten worden. De wortel wordt echter meestal niet aangepakt, waarbij een kind een label krijgt (met de bijbehorende levenslange gevolgen). Terwijl er grote stappen kunnen worden gezet als anders naar een diagnose wordt gekeken. Maar dan dienen ouders wel intensief bij de behandeling betrokken te gaan worden.
Een recent gepubliceerd artikel in Neurobiology of Stress zegt letterlijk het volgende:
"Jeugdtrauma is een systeemverstorende ervaring die lichaam en brein fundamenteel herprogrammeert."
Waarom is dit belangrijk?Jeugdtrauma is géén bijzaak bij een diagnose, maar een fundamenteel organiserend principe. We dienen jeugdtrauma serieus en systemisch (vooral in de gezinssituatie) mee te nemen om het klachtenbeeld aanzienlijk te kunnen verminderen.
Jeugdtrauma heeft o.a. invloed op de hersenontwikkeling, epigenetica, immuunfunctie, psychologische processen zoals hechting, zelfbeeld, coping en persoonlijkheid. Maar ook gedragsmatige routines zoals leefstijl, stressreacties en middelengebruik.
Nou, als dat geen geweldig nieuws is? Maar dat wisten jullie als trouwe volgers natuurlijk allangJouwHelingBegintHier.
Lees het volledige artikel hier: https://www.sciencedirect.com/.../pii/S2352289525000311...
#JouwHelingBegintHier #Trauma #LichaamsgerichtWerken #Bewustwording #Diagnoses
Reactie plaatsen
Reacties