Blog:

5 tekenen dat je zelfbewustzijn toeneemt:

Zelfbewustzijn is een belangrijke vaardigheid die je kunt leren. Zelfbewustzijn is zowel de beleving van wat er in je eigen geest en lichaam omgaat, als het besef van je eigen bestaan. Het is een van de aspecten van het menselijk bewustzijn. Hoe beter de verbinding met jezelf is, hoe beter je leert je gedachten te observeren. Plus dat je de signalen die je lichaam je geeft beter leert herkennen. En daarnaar leert luisteren.

Lees meer »

Het vermogen tot interoceptie speelt een cruciale rol bij herstel van chronische- en traumatische stress:

Dissociatie is een overlevingsstrategie om emotionele- en/of fysieke pijn te vermijden. Als we dissociëren zijn we fysiek aanwezig, maar mentaal afwezig. We blokkeren de signalen die het lichaam ons geeft, waardoor de wisselwerking tussen ons brein en lichaam zwakker wordt. Op de lange(re) termijn is dat schadelijk. Kinderen die in een omgeving opgroeien waar veel spanningen zijn, zullen vaker de neiging hebben te dissociëren. Omdat ze niet kunnen ontsnappen aan de situatie, is hun enig optie een 'bevriezen' overlevingsreactie. Dit heeft gevolgen op de zogenoemde interoceptie. Interoceptie is de feedback van onze interne organen naar onze hersenen; de waarneming van onze innerlijke fysiologie. Daardoor kunnen we steeds minder goed luisteren naar ons lichaam. Wat tot vervreemding van het eigen lichaam leidt. Feitelijk verliezen we daardoor geleidelijk de connectie met onszelf. Dat is iets wat regelmatig gebeurt als er sprake is van enige vorm van trauma (o.a. bij autisme).

Lees meer »

WAT KUN JE VERWACHTEN ALS JE GAAT HELEN?

Heling is een emotionele rollercoaster. Het is een lifestyle die je je eigen dient te maken. Met een open einde. Het is een continue proces. In mijn trainingen leer ik je die lifestyle & bied ik vele praktische tools om daarbij te ondersteunen. Maar daar houdt het niet bij op. Het is geen quick fix.

Lees meer »

LIEFDESRELATIES ZIJN JE GROOTSTE SPIEGEL:

Een liefdesrelaties is een fantastische plek voor groei en zelfontwikkeling. En dat hoeft niet altijd een prettige ervaring te zijn. De liefde kan je soms ook een flinke schop onder je kont geven als dat nodig is. Liefde is niet altijd zacht en poezelig...Als je merkt dat je snel getriggerd raakt in een relatie, is dat een goede kans om eens voor jezelf te onderzoeken waarom dat gebeurt. We zijn snel geneigd om het 'probleem' bij de ander neer te leggen. Bijvoorbeeld door heel defensief te reageren of het 'probleem' buiten onszelf te leggen. Bijvoorbeeld door allerlei onhebbelijkheden van de ander op te merken. Met ruzie en problemen tot gevolg. En daardoor gooien we (te) snel de handdoek in de ring. Terwijl we een prachtige kans voor heling & persoonlijke groei missen...

Lees meer »

WAAROM HELING ZO EENZAAM KAN ZIJN:

Gisteren had ik een interessant gesprek met een vrouw die zich zorgen maakte over haar zoon. Ze had jarenlang gestruggled in de relatie met haar man. Ze durfde zichzelf in de spiegel aan te kijken, en zag steeds beter hoe haar eigen trauma een rol had gespeeld in de keuze voor haar toenmalige partner. En dat de familie waarin ze was opgegroeid hier een grote rol in speelde. Met de lange termijn gevolgen die dit had. Ze had er alles aan gedaan om haar kinderen te geven wat ze zelf zo graag verlangde: veiligheid, warmte, liefde.

Lees meer »

DISFUNCTIONELE FAMILIES VERMIJDEN GROEI EN VERANDERING TEN KOSTE VAN ALLES.

Disfunctionele families vermijden groei en verandering ten koste van alles. Het gaat er meer om dat ze gelijk hebben, dan dat ze je begrijpen. Dit type families gaat tot het uiterste om het toxische systeem in stand te houden. Bijvoorbeeld door de rechten en vrijheid van het individu op te offeren.In deze familiesystemen is geen sprake van open en eerlijke communicatie. Als je bent opgegroeid in dergelijke familiesystemen, is de kans groot dat je niet hebt geleerd om je mening en ideeën op een gezonde manier te uiten. Dit is een van de redenen waarom individuen die willen groeien en emotioneel open zijn, niet langer het spel mee willen spelen.

Lees meer »

EMOTIONELE ONTWIKKELING

Als de emotionele ontwikkeling in onze jeugd goed verloopt leren we onszelf te reguleren, vormen we een gezonde identiteit en kunnen we onze emoties uiten. Om dit te leren hebben we gezonde co-regulatie van onze ouders nodig.

Lees meer »

SOMS VOELT ECHTE VEILIGHEID, HEEL ONVEILIG.

We zoeken allemaal naar veiligheid in relaties. Maar als we opgegroeid zijn in een omgeving waar veel chaos & onrust was, is dat wat we kennen. Wat 'veilig' en 'vertrouwd' voor ons voelt, is feitelijk onveilig en chaotisch. Écht veiligheid kan daardoor heel onveilig voelen. Ik spreek veel mensen die daardoor continue in toxische relatiepatronen belanden, en vliegensvlug de benen nemen als ze een gezonde partner tegenkomen. Een stabiele, veilige relatie voelt vaak 'saai'. Simpelweg omdat ze niet gewend zijn wat echte rust en veiligheid is.

Lees meer »

ONLINE TRAINING 'TRAUMA & LICHAAMSGERICHT WERKEN'

In januari 2023 start de 7e editie van wat voorheen mijn traumaverwerking training was. De training is vernieuwd en heeft ook een nieuwe naam gekregen: 'Trauma & Lichaamsgericht werken'. Leer op een andere manier kijken, en op een andere manier werken. Ik heb de afgelopen jaren niet alleen duizenden uren aan videomateriaal bekeken, stapels aan vakliteratuur bestudeerd, ben opgeleid door internationale topexperts, en heb ook honderden cliënten en gezinnen in de praktijk begeleid. Maar heb vooral ook keihard aan mezelf gewerkt om in de praktijk te brengen wat ik zelf verkondig. In Nederland is er nog schrikbarend weinig kennis beschikbaar over een lichaamsgerichte aanpak & regulatie van het autonome zenuwstelsel. Trauma (opgeslagen overlevingsstress) zorgt ervoor dat een breed scala aan mentale- en/of fysieke klachten kunnen ontstaan.

Lees meer »