Blog:

Hoe (vroegkinderlijk) trauma tot uiting kan komen als volwassene:

Wereldwijd zijn er vele nieuwe inzichten ontstaan op het gebied van menselijk gedrag en de stresservaringen die hiermee samengaan. We leven in een wereld die per definitie traumatiserend is. Als mens staan we steeds verder af van onze natuur, wat tot een stapeling in geestelijke- en lichamelijke klachten leidt. Ondanks onze welvaart zijn er nog nooit zoveel chronisch zieken geweest en mensen met mentale klachten. Ruim 1 miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva. Er gaat duidelijk iets niet goed. Ook de rol van het gezin en (leef)omgeving is een doorslaggevende factor. Daar wordt de basis gelegd voor het verdere leven. (Vroegkinderlijk) trauma kan in allerlei vormen ontstaan. Lange tijd hebben we geprobeerd te begrijpen waar bepaalde symptomen en klachten vandaan kwamen. Maar een lijstje met criteria zegt niets over de oorsprong van het probleem. Trauma is complex, en komt vaak over meerdere generaties tot uiting. Steeds meer deskundigen zijn het er over eens dat de wijze waarop we naar diagnoses kijken eigenlijk niet meer van deze tijd is. Gabor Maté, Stephen Porges en Bessel van der Kolk hebben daar baanbrekend werk in gedaan. Zonder kennis van trauma en de werking van het autonome zenuwstelsel, doen we mensen die met deze klachten kampen ernstig tekort. Maar de gevolgen van een diagnose zijn vaak wel levenslang. Het wordt vaak een identiteit die zeer moeilijk los te laten is. Terwijl er met de juiste aanpak en kennis enorm veel te doen is om de gevolgen van trauma te verhelpen, en het leven leefbaar(der) te maken. Ik zie het dagelijks in de praktijk. Met een lichaamsgerichte (somatische) aanpak kan enorm veel worden gedaan op het gebied van traumaverwerking. Zowel grote- als kleine trauma's (micro trauma's) hebben invloed. Herstel is mogelijk met de juiste theoretische kennis en praktische tools. Het is een lifestyle.

Lees meer »

Stop pijnlijke emoties niet langer weg, maar omarm ze.

Meestal zijn pijnlijke emoties die we niet kunnen verdragen, dezelfde emoties waar onze ouders vroeger mee worstelden. In plaats van ze te onderdrukken of ervoor weg te lopen: leer geleidelijk om met al je emoties te kunnen "zijn". Ook als dat in het begin ongemakkelijk of oncomfortabel voelt. Geef jezelf wat een ouder je niet heeft kunnen geven & integreer deze pijnstukken. Maak er je missie van.

Lees meer »

HOE HERKEN JE OF JE AUTONOME ZENUWSTELSEL UIT BALANS IS?

Je autonome zenuwstelsel helpt je te beschermen en verdedigen tegen bedreigingen. Er vindt continue communicatie tussen je lichaam en brein , en van je brein naar je lichaam plaats. Daarmee 'scan' je je omgeving op veiligheid. Dit noemen we ook wel 'neuroceptie' volgens de polyvagaal theorie van Dr. Stephen Porges. Als we dagelijks veel stress ervaren ontwikkelen we strategieën om te overleven, en leven we continue in de waakstand. Op lange(re) termijn veroorzaakt dit disbalans in het autonome zenuwstelsel. (Chronische) disbalans kan leiden tot allerlei geestelijke- en lichamelijke problemen. Veel problemen die je ondervindt komen o.a. voort uit een combinatie van je fysiologie, psychologie, emoties en (niet onbelangrijk) de omgeving waarin je leeft en opgroeit.

Lees meer »

Persoonlijke groei zal niet door iedereen gewaardeerd worden:

Persoonlijke groei zal niet door iedereen gewaardeerd worden. Als je bewuster wordt komt het vaak voor dat je omgeving gaat veranderen. Je houding ten opzichte van jezelf en het leven gaat veranderen. Vaak betekent dat ook dat je relaties met mensen gaan veranderen, een andere vorm krijgen of zelfs beëindigd worden. Persoonlijke groei betekent dat je gewoontegedrag en oude conditioneringen los gaat laten. En dat je veel gaat afleren. Disfunctionele patronen en disfunctionele relaties gaan uit je leven verdwijnen.

Lees meer »

Soms moet je scheiden van het PATROON in plaats van de PERSOON.

Gezonde, veilige relaties onderhouden betekent vooral je patronen leren doorzien (en doorbreken).Bekijk ook de volgende video's:'ECHTE LIEFDE: Waarom de ander je niet compleet maakt': https://youtu.be/vqWdbUdm6Es'Het doorbreken van drama & chaos in relaties': https://youtu.be/NaX75GESYr8'Emotionele wonden helen in- en door relaties': https://youtu.be/tX8CY1ehoOI#JouwHelingBegintHier

Lees meer »

Leven met gouden handboeien:

Loslaten wie je ooit was, of dacht te zijn. We zijn allemaal op zoek naar geluk. Er kan een groot verlangen bestaan om los te breken van oude patronen en (familie)structuren die je groei & ontwikkeling in de weg staan. Uiteindelijk is mijn ervaring dat je vaak vooral jezelf in de weg staat. En dat oude, destructieve patronen verraderlijk en verleidelijk zijn om in terug te vallen. Zoals Alan Watts zo mooi zei: "If you want to outwit the devil, it is extremely important that you don't give him advanced notice." Als 'de duivel' weet wat je plan is, zal hij er alles aan doen om je te saboteren.

Lees meer »

TRAUMA, DARMKLACHTEN en de invloed op je BREIN:

Bij veel chronische stress en emotioneel trauma, is er een grote kans dat je op termijn darmklachten krijgt. Daardoor kunnen ziektes als het prikkelbare darmsyndroom ontstaan. Maar ook de ziekte van Crohn, constipatie, chronische diarree, spijsverteringsproblemen en nog veel meer.

Lees meer »

Echte toewijding in een liefdesrelatie begint met toewijding aan jezelf:

Veel mensen zien liefdesrelaties als afleiding voor hun innerlijke pijn. Maar ook een ontsnapping aan de realiteit. Met de hoop uiteindelijk 'gered' te worden door hun partner. Dit is een onrealistisch verwachtingspatroon wat per definitie tot teleurstellingen zal leiden. Liefde zal niet alle problemen in je leven oplossen. Liefde is een voedingsbodem om emotionele wonden uit het verleden te helen.

Lees meer »

Het lichaam is voor 80% verantwoordelijk voor onze geestelijke gezondheid:

Er komt steeds meer bewustzijn dat de huidige aanpak in de GGZ niet (of niet afdoende) werkt. Hoe komt dat? Omdat een lichaamsgerichte (somatische) aanpak noodzakelijk is om blijvende resultaten mogelijk te maken. Kennis van trauma en de werking van het (autonome) zenuwstelsel is essentieel. Op dit moment wordt teveel vanuit verouderde theoretische modellen gewerkt. Vrijwel alle DSM-5 diagnoses komen voort uit trauma, en zijn te verklaren vanuit overlevingsreacties vanuit het autonome zenuwstelsel. Trauma wordt opgeslagen in het lichaam, waardoor het begrip 'geestelijke gezondheid' vanuit een heel ander perspectief bekeken dient te worden. Het lichaam is voor 80% verantwoordelijk voor onze geestelijke gezondheid. Het is dus niet voldoende om alleen naar de werking van het brein te kijken. Het is belangrijk dat psychiaters, psychologen en coaches worden bijgeschoold om deze kennis in de praktijk te gaan brengen. Ik maak me daar sterk voor omdat het in het belang van cliënten is dat men goed geïnformeerd wordt & de juiste aanpak krijgt voor herstel.

Lees meer »

Het doorbreken van codependente patronen in relaties:

Codependentie is het resultaat van overlevingsstrategieën die in de (vroege) jeugd zijn ontstaan. Deze strategieën ontstaan meestal vanuit de dynamiek die je als kind met je ouders had. Maar ook de relatiedynamiek tussen je ouders is hier een belangrijk voorbeeld. Als je niet uitkijkt ga je deze aangeleerde patronen als vanzelfsprekend beschouwen, waarbij je jezelf continue op de laatste plaats zet. Je belandt daardoor snel in toxische relatiepatronen waar geen ruimte is voor jouw emotionele behoeften. Deze patronen zijn vaak lastig te doorbreken. Hierbij enkele tips om codependente patronen in relaties te doorbreken (zie afbeelding).

Lees meer »