Autisme als trauma-reactie:

Gepubliceerd op 18 november 2024 om 15:54

In mijn werk als ambulant autismebegeleider en behandelaar begon het mij (al jaren geleden) in vele casussen op te vallen dat al mijn cliënten met de diagnose autisme, enige vorm van trauma hebben meegemaakt. Meestal vroegkinderlijk trauma. En dat dit trauma wordt 'doorgegeven' via onopgelost trauma in het gezin van herkomst en/of de familielijn. Trauma heeft ingrijpende invloed op cognitie, zelfregulatie, de ontwikkeling van het 'zelf' en interactie met anderen. Door holistisch naar de klachten te kijken, komt autisme in een heel ander daglicht te staan. Maar daarvoor is diepgaande kennis over trauma, lichaamsgerichte therapie, familiesystemen, epigenetica en neuroplasticiteit noodzakelijk.

Kortom: een integrale, holistische aanpak. De afgelopen jaren heb ik al vele cliënten met autisme volgens deze aanpak begeleid en behandeld. Met veel succes. Waarbij sommige cliënten na 20 jaar medicijngebruik volledig medicijnvrij zijn & nog nauwelijks klachten ervaren. Er is veel meer mogelijk dan we denken.

Om autisme van binnenuit te begrijpen is het belangrijk dat je kennis hebt van de effecten van trauma op de ontwikkeling. Maar ook kennis van de werking van het zenuwstelsel. Iedere behandelcasus is uniek maar ook complex, het vergt dus een aanpak waar uitgebreid de tijd voor dient te worden genomen. Autisme hoeft namelijk geen ontwikkelingsstoornis te zijn die levenslang invloed heeft op diverse levensgebieden.

Wil je hier alles over weten (ook voor professionals)? Volg mijn autisme masterclass: https://lnkd.in/ecrDfvAp

En bekijk ook mijn video uit 2020: 'Autisme: het gevolg van stress en trauma': https://lnkd.in/evCKPX5Z

hashtagJouwHelingBegintHier hashtagAutisme hashtagASS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.