Het vermogen tot interoceptie speelt een cruciale rol bij herstel van chronische- en traumatische stress:

Gepubliceerd op 30 januari 2023 om 16:15

Dissociatie is een overlevingsstrategie om emotionele- en/of fysieke pijn te vermijden. Als we dissociëren zijn we fysiek aanwezig, maar mentaal afwezig. We blokkeren de signalen die het lichaam ons geeft, waardoor de wisselwerking tussen ons brein en lichaam zwakker wordt. Op de lange(re) termijn is dat schadelijk. Kinderen die in een omgeving opgroeien waar veel spanningen zijn, zullen vaker de neiging hebben te dissociëren. Omdat ze niet kunnen ontsnappen aan de situatie, is hun enig optie een 'bevriezen' overlevingsreactie. Dit heeft gevolgen op de zogenoemde interoceptie. Interoceptie is de feedback van onze interne organen naar onze hersenen; de waarneming van onze innerlijke fysiologie. Daardoor kunnen we steeds minder goed luisteren naar ons lichaam. Wat tot vervreemding van het eigen lichaam leidt. Feitelijk verliezen we daardoor geleidelijk de connectie met onszelf. Dat is iets wat regelmatig gebeurt als er sprake is van enige vorm van trauma (o.a. bij autisme).



Vaak en veel dissociëren leidt tot beperkte interoceptie.

Angst, darmproblemen, eetstoornissen, chronische pijn en depressie zijn allemaal gelinkt aan diverse problemen rondom de interoceptie. Bijvoorbeeld door over-(hyper) of onder(hypo)sensitief te zijn. We kunnen de interoceptie niet verbeteren met cognitieve therapie. We zullen de connectie met onszelf geleidelijk moeten gaan herstellen. Via het lichaam (somatisch). Bijvoorbeeld door te leren herkennen in welke staat van zijn we ons bevinden, en wanneer ons autonome zenuwstelsel in overlevingsstand staat. Maar ook door aan de slag te gaan met praktische oefeningen die helpen trauma (opgeslagen overlevingsstress) in het lichaam te verwerken.

Het vermogen tot interoceptie speelt een cruciale rol bij herstel van chronische- en traumatische stress. Door interoceptie opnieuw te gaan trainen, verbinden we het lichaam geleidelijk weer met de insula (hersenen). Dit is van wezenlijk belang voor regulatie van het zenuwstelsel. De functies van de insula lijken complex en gevarieerd. Aangenomen wordt dat het gebied zintuiglijke prikkels samenbundelt binnen een emotionele context. We werken ook met de #nervusvagus om- de organen beter te reguleren, en ontstekingen tegen te gaan.

Meer weten over de brein-darm connectie? Bekijk ook de volgende video: https://youtu.be/T4EWCZyWybc

Ook aan de slag met trauma & lichaamsgericht werken? Bekijk dan mijn trainingen: https://www.marcuskrielen.nl/trainingen

#JouwHelingBegintHier #Trauma #Zenuwstelsel #NervusVagus #Interoceptie #Autisme #Depressie #Darmen #Chronischepijn #hyposensitief #hypersensitief

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.