LEER DE TAAL VAN JE LICHAAM BEGRIJPEN:

Gepubliceerd op 22 oktober 2023 om 16:48

93% van onze communicatie is non-verbaal. Woorden hebben kracht, kunnen kwetsend zijn, maar kunnen mensen ook inspireren. Maar als woorden slechts 7% van onze communicatie omvatten, waarom richten we onze aandacht dan zoveel op taal? En negeren we de non-verbale signalen die het lichaam ons geeft? Is het dan niet verstandiger om te leren luisteren naar de signalen die het lichaam ons geeft?

In de westerse maatschappij leren we vooral 'vanuit ons hoofd' te leven. Het brein is ons hoogste goed (denken we). Helaas zijn we door al dat denken geleidelijk de connectie met onszelf kwijtgeraakt. En zijn we vergeten dat het lichaam ongelooflijk wijs is, en vele malen eerder dan het denkende brein signalen oppikt. Ons lichaam, met name het zenuwstelsel 'scant' de omgeving continue a.d.h.v. oogcontact, gebaren, gezichtsuitdrukkingen, intonatie van stemmen, geluiden etc. Dit proces is instinctief en pre-cognitief. Op basis van onze persoonlijke ervaringen interpreteert het zenuwstelsel al deze signalen als 'veilig' of 'gevaarlijk'. En zeker in het geval van trauma, kunnen verstoringen ontstaan in de interpretatie van deze signalen. Wat jij als 'gevaarlijk' of als een persoonlijke aanval opvat, heeft alles te maken met jouw persoonlijke ervaringen. En de wijze waarop je zenuwstelsel is 'getraind' om te reageren op gevaar.

'Vertrouwen op je eigen gevoel' wordt dan heel lastig. Bijvoorbeeld als je zenuwstelsel een houding, een oogopslag, een stem, een geur etc. als bedreigend ervaart, op basis van vroegere traumatische ervaringen. Het is dus belangrijk dat je niet alleen de taal van je eigen lichaam leert begrijpen, maar ook de signalen die je lichaam (en zenuwstelsel) vanuit je omgeving waarneemt. Om zo te voorkomen dat je jezelf niet verliest in onbewust gedrag, zelfsabotage & het herbeleven van je verleden in het heden.

Beluister ook de volgende podcast "Het terugwinnen van de connectie met je lichaam is de basis voor het helen van trauma": https://youtu.be/H05qW8xR_Cg?si=FKoC9AyJujPgFq12

Alles weten over 'trauma & lichaamsgericht werken'? Volg een training: http://www.marcuskrielen.nl/trainingen

#JouwHelingBegintHier #Trauma #Lichaamsgerichtwerken #Stress #TaalVanHetLicaahm #Nonverbaal

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.