Waarom ZELFZORG zo belangrijk is.

Gepubliceerd op 27 juli 2023 om 22:52

Zelfzorg zorgt ervoor dat je je mogelijkheden, energie en capaciteit om iets tot stand te brengen in de wereld vergroot. Bijvoorbeeld door bewust met gezonde voeding en beweging bezig te zijn. Door geen TV te kijken, door geen alcohol te nuttigen, door niet te roken. Door contact met bepaalde mensen te vermijden. Sommige mensen denken dat zelfzorg egoïstisch is. Het tegendeel is waar: je bent juist meer beschikbaar voor jezelf, het leven en voor de mensen waar je van houdt. De wereld heeft al genoeg mensen die niet gemotiveerd zijn, geen energie hebben, ongezond leven, overgewicht hebben etc. Gemakzucht en comfort wordt tot kunst verheven. Je bent 'ongezellig als je geen drankje drinkt' en 'moet niet zo streng voor jezelf zijn'. En 'gewoon meedoen'. Liever comfortabel verdoofd, dan gezonde keuzes maken. Er is zoveel meer mogelijk als je bereid bent in jezelf te investeren. Je levenskwaliteit gaat met grote stappen vooruit. Je wordt helder(der) en kan betere keuzes maken. 

Gezondheid (mentaal- én fysiek) is óók een keuze! Zelfzorg wil niet zeggen dat je jezelf 'even lekker verwent' met een biertje omdat je het na een lange dag werken 'nu eenmaal hebt verdiend'. We koppelen vaak een ongezonde beloning aan een reden om onszelf te 'verwennen'. We rechtvaardigen het voor onszelf, wat een vorm van zelfsabotage is. Ik heb het zelf ook jarenlang onbewust gedaan, want er is altijd een reden om jezelf weer 'even' te verwennen. Onze hele maatschappij is daarop ingericht: jezelf verdoven. Eigenlijk heel raar als je er over nadenkt. Natuurlijk is ontspanning belangrijk, maar dat kan ook zonder sigaret, drankje of junkfood.

 

Heb je hoge verwachtingen van het leven? En wil je er alles uithalen? Realiseer je dan dat daar een bepaalde inzet en commitment voor nodig is. En ook consequent (dag-in-dag-uit) de juiste keuzes maken. Óók als je een mindere dag hebt. Het is een lifestyle. Je kunt geen hoge resultaten van het leven verwachten als je zelf de kantjes ervan af loopt. Je kunt geen 10 verwachten, als je inzet een 5 is. Verwacht geen wonderen als je er zelf niet 100% voor gaat. Zonder dat het een obsessie wordt. Investeren in je lichaam, in je voeding en investeren in je gezondheid is het allerbelangrijkste wat er is. Het begint bij jou.

 

Meer weten?Beluister ook de volgende podcast: "De diepere reden voor verslaving aan seks, alcohol, drugs, eten etc..": https://youtu.be/t3OiUj9yDFAEn bekijk de video: "Zelfsabotage doorbreken": https://youtu.be/fv9vOIlyhz0

#JouwHelingBegintHier #Zelfzorg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.