IS JE RELATIE EEN SLAGVELD?

Gepubliceerd op 27 november 2023 om 11:37

Eén van de grootste uitdagingen in mijn leven was het doorbreken van toxische relatiepatronen. Pas toen ik ontdekte dat onderliggend trauma me gevangen hield in toxische relatiedynamieken, en ik daardoor partners aantrok met (onverwerkt) trauma, ben ik dit gaan doorbreken. Maar ik heb jarenlang in onwetendheid geleefd. Een valkuil is denken dat het altijd aan de ander ligt. Naar de ander wijzen met verwijten als 'narcist' of 'borderliner' is te gemakkelijk. Het is ook belangrijk je eigen aandeel te gaan zien. Want je bent niet voor niets op deze (ex) partner gevallen.

En daar gaat het meestal mis, want daarvoor is uitgebreid zelfonderzoek noodzakelijk. Ook als je nog samen bent in je relatie. Zeker als je nog samen bent is het belangrijk dat je allebei bereid bent om aan jezelf te gaan werken.

Het is me de laatste jaren opgevallen dat veel mensen worstelen met relatieproblemen. Veiligheid vinden in een relatie is moeilijk als je vanuit jeugdervaringen chaos en onrust gewend bent. Liefdesrelaties voelen dan vaak als een slagveld. Misschien ken je de tekst van het nummer 'Love is a battlefield' (1983, Pat Benetar):

You're making me goThen making me stayWhy do you hurt me so bad?It would help me to knowDo I stand in your wayOr am I the best thing you've had?Believe me, believe meI can't tell you whyBut I'm trapped by your loveAnd I'm chained to your side.

Je hoeft niet volledig geheeld te zijn om een liefdesrelatie te onderhouden. In de bijgevoegde afbeeldingen deel ik een aantal belangrijke tips om je relatie(s) aanzienlijk te gaan verbeteren en toxische dynamieken te gaan doorbreken.

Ik en mijn vrouw zijn allebei het bewijs dat het mogelijk is om deze patronen te doorbreken. We praten veel, delen alles met elkaar, (onder)steunen elkaar, zijn een spiegel...en bovenal: we hebben ons traumawerk gedaan. Alles begint met bewustwording, en door dagelijks aan de slag te gaan is ontzettend veel mogelijk!

Meer weten & diepgaand aan de slag met heling in o.a. relaties? Volg een training 'trauma & lichaamsgericht werken': http://www.marcuskrielen.nl/trainingen

Beluister ook de volgende podcast '10 kenmerken van succesvolle relaties': https://youtu.be/SPBpYT6gSdo?si=zEn2tZfNlvwL2HYN

#JouwHelingBegintHier #Liefde #Trauma #Persoonlijkegroei

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.