There is no such thing as bad responses, these are adaptive responses.

Gepubliceerd op 24 augustus 2023 om 15:49

Dr. Stephen Porges sprak ooit de legendarische woorden: “There is no such thing as bad responses – these are adaptive responses” Wat hij hiermee bedoelt te zeggen is dat er geen stoornissen zijn, maar gedrag & overlevingsstrategieën die ontstaan in een omgeving die we als onveilig ervaren. Bijvoorbeeld het gezin waarin we opgroeien. Emotioneel trauma beïnvloedt de genen, het brein en het zenuwstelsel. Maar gelukkig is veel van deze 'schade' te herstellen.

Dr. Porges is psychiater en neurowetenschapper en heeft inmiddels meer dan 30 jaar lang wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de functies van het autonoom zenuwstelsel met name op het gebied van stress en veiligheid.

Als we ons niet veilig voelen, passen we ons aan om beter met een situatie om te kunnen gaan. Deze gedragingen ontstaan meestal in de kindertijd, wat allerlei vormen van probleemgedrag in de jeugd maar ook op volwassen leeftijd kan veroorzaken. Persoonlijkheidsstoornissen zijn eigenlijk een reeks symptomen zoals stemmingswisselingen, intense boosheid, zwart/wit denken, gevoelens van intense eenzaamheid, emotionele instabiliteit, een laag zelfbeeld, patronen van toxische relaties, onvermogen om met stress om te gaan, dwangmatige gedachten enz. Veel van deze symptomen worden vaak gebundeld in diagnoses, terwijl eigenlijk sprake is van onderliggend trauma.

Bekijk ook de volgende video: 'Wat is een persoonlijkheidsstoornis écht? 'https://youtu.be/5ydJbviZkik?si=hoxPmFzzg98Ftt9S

#Trauma #JouwHelingBegintHier #Diagnoses #ADHD #ADD #StephenPorges #Polyvagaaltheorie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.