Voordelen van een goed gereguleerd zenuwstelsel:

Gepubliceerd op 26 augustus 2023 om 17:45

Als het autonome zenuwstelsel in balans is, kunnen we beter met stress omgaan en hebben we (redelijk goede) controle over onze reacties tegenslagen en teleurstellingen. Één van de belangrijkste vaardigheden die we als mens kunnen (aan)leren is goed gereguleerd zijn, waardoor we meer controle hebben over onze impulsen en emoties. Dat helpt ons om beter met dagelijkse stress en verantwoordelijkheden om te gaan. Een gebrek aan verbinding en gezonde co-regulatie in de jeugd, maakt dat we deze vaardigheden als volwassene meestal niet (goed) ontwikkeld hebben. Waardoor de zogenoemde 'primaire verbindingen' in het zenuwstelsel niet volledig tot ontwikkeling zijn gekomen. Vaak heeft dat ook te maken met enige vorm van vroegkinderlijke trauma (jeugdtrauma). We missen daardoor een goede samenwerking tussen het sympathische- (gaspedaal) en parasympathische zenuwstelsel (rempedaal).Trauma zorgt voor hyper- en/of hypoactivatie (arousal) en fysiologisch gedesorganiseerd raken, doordat er gebrekkige afstemming is tussen de remmende en stimulerende hersensystemen (rempedaal en gaspedaal). Mensen met een slecht gereguleerd autonoom zenuwstelsel raken daardoor gemakkelijk uit balans, zowel geestelijk als lichamelijk.

Of zoals Peter Levine (gepromoveerd in de medische biofysica en psychologie) zegt: "Omdat het zenuwstelsel alleen registreert dat gevaar voorbij is als de gemobiliseerde energie is ontladen, zal het onbeperkt doorgaan met het opwekken van energie tot de ontlading plaatsvindt. Tegelijkertijd ziet het zenuwstelsel dat er meer energie in het systeem zit dan het aankan en dus remt het zo krachtig dat het hele organisme ter plekke wordt stilgelegd. Nu het organisme volledig inactief is, wordt de enorme energie in het zenuwstelsel vastgehouden."

Het is dus van wezenlijk belang dat je leert het zenuwstelsel weer in balans te brengen. En opgeslagen overlevingsstress (trauma) te ontladen. Dat kan via lichaamsgericht werken. Doordat het lichaam meer in ontspanning komt & leert signalen naar de hersenen af te geven zodat het niet langer in staat van paraatheid hoeft te blijven. Wat leidt tot meer ontspanning, betere nachtrust, minder stress, een versterkt immuunsysteem en een hogere levenskwaliteit.

Ook alles leren over lichaamsgericht werken? Volg een training 'trauma & lichaamsgericht werken': https://www.marcuskrielen.nl/trainingen

#trauma #lichaamsgerichtwerken #training #jouwhelingbeginthier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.