In 3 stappen het denkende brein inschakelen bij stress

Gepubliceerd op 22 maart 2024 om 14:49

Als een kind stress ervaart of overstuur is, is het belangrijk dat we als ouder de juiste stappen volgen om het kind te begeleiden. We vervullen daar als ouder(s) een voorbeeldrol in, waarin veilige verbinding centraal staat. Daarmee helpen we het kind een stabiel fundament in zichzelf te ontwikkelen, zodat het al jong leert om emoties te reguleren. Daarmee worden de primaire verbindingen in het zenuwstelsel beter ontwikkeld.

In de praktijk zie ik dat veel ouders, maar ook leerkrachten deze kennis nog niet hebben. Waardoor ongewenst gedrag wordt afgestraft of gecorrigeerd. Bedenk dat een kind hulp en begeleiding nodig heeft: het is nog aan het leren om zijn/haar emoties de baas te worden! Pas als er (emotioneel) meer rust en veiligheid is, kan het lerend vermogen optimaal functioneren. Niet eerder!

Dr. Bruce Perry heeft een eenvoudig maar krachtig model ontwikkeld om te laten zien hoe het denkende brein opnieuw kan worden ingeschakeld wanneer iemand gestrest is en in de overlevingsmodus verkeert. Leer hiermee je kind (1) zichzelf te reguleren, (2) zich veilig te hechten en verbinden en (3) te reflecteren, zelfverzekerd te worden.

#JouwHelingBegintHier #Trauma #Bewustwording #Persoonlijkegroei #Persoonlijkeontwikkeling

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.