Doelen in relaties

Gepubliceerd op 21 mei 2022 om 21:53

Veel relaties zijn gebaseerd op uiterlijk vertoon. En het volgen van conditioneringen die ons vanaf jonge leeftijd zijn aangeleerd. Dat begint met goed naar onze ouders te luisteren, op school in de pas te lopen, en mee te doen met wat van ons wordt verwacht. Maar ook presteren, een succesvolle carrière, en onze medemens voorbij te streven. Dit is een enorme valkuil, waar vele mensen (onbewust) aan toegeven. Want we zijn gretig, en we willen onszelf bewijzen. Vooral naar de ander. Waar het doel is om nog gelukkiger, nog succesvoller, nog vermogender te worden, blijkt dit voor veel mensen een illusie te zijn. Als uiterlijk vertoon je prioriteit wordt, kom je bedrogen uit.


Mensen bellen mij dan en vragen: waarom werkt mijn relatie niet?


Het gaat niet om het droomhuis, de vakantie naar een verre bestemming, de duurste designer kleding voor de kinderen, en het perfecte plaatje op social media. Want voor je het weet zit je gevangen in een web van illusies. Innerlijke leegte wordt opgevuld met uiterlijk vertoon. Échte doelen in liefdesrelatie zouden moeten zijn dat je je richt op bewustwording, persoonlijke ontwikkeling, veilige verbinding, open communicatie en...zéér belangrijk: zenuwstelsel regulatie. Want hoe beter de regulatie, hoe beter je met stress en tegenslagen om kunt gaan. In plaats van je partner de schuld te geven van bepaalde tekortkomingen, wordt het tijd om je focus van de buitenwereld naar de binnenwereld te gaan verplaatsen. Het is veel gemakkelijker om verwijten te maken richting je partner, en controle uit te oefenen om jezelf gerust te stellen. Uiteindelijk blijf je daardoor in je comfortzone, en oude, toxische patronen herhalen.


Het werk dat je aan jezelf doet heeft direct positieve invloed op je omgeving. Als je je eigen behoeften kent, als je veiligheid in je eigen lichaam ervaart (door regulatie van het zenuwstelsel), als je gezonde grenzen kunt stellen: dit draagt allemaal bij aan gezonde relaties. Gezonde (interdependente of zelfs spirituele) liefdesrelaties richten zich niet op externe zaken, maar op interne ontwikkeling. Wat niet wil zeggen dat materialisme verkeerd is: natuurlijk hoort dit erbij, maar als de focus alléén ligt op groter, beter en méér, schieten we ons doel voorbij. En zeker als we dit alleen maar nastreven om indruk op anderen te maken.


Persoonlijk ben ik gezegend met een bewuste en zéér spirituele vrouw aan mijn zijde. Veel van het werk dat ik heb gedaan, was onmogelijk zonder haar. Ik heb erom gevraagd, en heb het gekregen. Maar daar ging veel innerlijk werk aan vooraf. We hebben allebei onze lessen geleerd in relaties die gebaseerd waren op uiterlijk vertoon, toxische dynamieken, en waar conditionering en verwachtingen vanuit onze opvoeding een grote rol speelden. Ook wij hebben daarin onze (onbewuste) rol gespeeld. Maar nu niet meer. Onze gemeenschappelijk doelen zijn gericht op persoonlijke- en gezamenlijke groei, vrijheid, open communicatie, vergeving, begrip en ondersteuning in bewustzijnswerk. En door dit werk dat wij dagelijks doen, kunnen we dat doorgeven aan onze kinderen, maar ook aan de maatschappij voor wie daarvoor open staat. Ik realiseer me dat dit werkelijke 'goud' moeilijk te vinden is in een wereld waarin wij worden opgevoed om vooral te consumeren en presteren. En waarbij verwachtingen en conditioneringen vanuit familie- en maatschappelijke systemen zeer moeilijk te doorbreken zijn. Dat is voor velen een moeilijke stap om te nemen. Om afscheid te nemen van vele onbewuste geprogrammeerde opvattingen, en werkelijk vrij te zijn.


"Veronderstel dat veel van wat u geleerd hebt niet waar is. Dat u onwetend heel uw leven gemanipuleerd werd met ideeën over religie, politiek, economie, geschiedenis, opvoeding, gezondheid, oorlog en vrede. Veronderstel dat u erachter komt dat de leugen regeert en tot waarheid is verheven. Hoe zou u zich voelen? Bedrogen? Radeloos? Boos? Teleurgesteld? Verdrietig? Of opgelucht, omdat u dit diep in uw hart al vermoedde, maar nooit durfde uit te spreken?" (Marcel Messing).


Datzelfde geldt voor relaties. Bepaal zelf wat jouw doelen in relaties zijn. Ontdek dat de waardevolle doelen in liefdesrelaties eigenlijk draaien om het samen helen van trauma, en elkaar daarbij te ondersteunen zonder controle uit te willen oefenen. Het ware goud zit van binnen.


Meer weten? Bekijk de volgende video's:
Echte liefde, waarom de ander je niet compleet maakt: https://youtu.be/vqWdbUdm6Es
Ongezonde relatiepatronen: ben jij codependent? https://youtu.be/ToAxtf_UYBI
Emotionele wonden helen, in- en door liefdesrelaties: https://youtu.be/tX8CY1ehoOI


Geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling, bewustwording en psychologie? Abonneer je dan ook meteen op mijn Youtube kanaal om geen coaching video en podcast meer te missen: Youtube.com/c/MarcusKrielen


#JouwHelingBegintHier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.