Blog:


WAT KUN JE VERWACHTEN ALS JE GAAT HELEN?

Heling is een emotionele rollercoaster. Het is een lifestyle die je je eigen dient te maken. Met een open einde. Het is een continue proces. In mijn trainingen leer ik je die lifestyle & bied ik vele praktische tools om daarbij te ondersteunen. Maar daar houdt het niet bij op. Het is geen quick fix.

Lees meer »

LIEFDESRELATIES ZIJN JE GROOTSTE SPIEGEL:

Een liefdesrelaties is een fantastische plek voor groei en zelfontwikkeling. En dat hoeft niet altijd een prettige ervaring te zijn. De liefde kan je soms ook een flinke schop onder je kont geven als dat nodig is. Liefde is niet altijd zacht en poezelig...Als je merkt dat je snel getriggerd raakt in een relatie, is dat een goede kans om eens voor jezelf te onderzoeken waarom dat gebeurt. We zijn snel geneigd om het 'probleem' bij de ander neer te leggen. Bijvoorbeeld door heel defensief te reageren of het 'probleem' buiten onszelf te leggen. Bijvoorbeeld door allerlei onhebbelijkheden van de ander op te merken. Met ruzie en problemen tot gevolg. En daardoor gooien we (te) snel de handdoek in de ring. Terwijl we een prachtige kans voor heling & persoonlijke groei missen...

Lees meer »

WAAROM HELING ZO EENZAAM KAN ZIJN:

Gisteren had ik een interessant gesprek met een vrouw die zich zorgen maakte over haar zoon. Ze had jarenlang gestruggled in de relatie met haar man. Ze durfde zichzelf in de spiegel aan te kijken, en zag steeds beter hoe haar eigen trauma een rol had gespeeld in de keuze voor haar toenmalige partner. En dat de familie waarin ze was opgegroeid hier een grote rol in speelde. Met de lange termijn gevolgen die dit had. Ze had er alles aan gedaan om haar kinderen te geven wat ze zelf zo graag verlangde: veiligheid, warmte, liefde.

Lees meer »

DISFUNCTIONELE FAMILIES VERMIJDEN GROEI EN VERANDERING TEN KOSTE VAN ALLES.

Disfunctionele families vermijden groei en verandering ten koste van alles. Het gaat er meer om dat ze gelijk hebben, dan dat ze je begrijpen. Dit type families gaat tot het uiterste om het toxische systeem in stand te houden. Bijvoorbeeld door de rechten en vrijheid van het individu op te offeren.In deze familiesystemen is geen sprake van open en eerlijke communicatie. Als je bent opgegroeid in dergelijke familiesystemen, is de kans groot dat je niet hebt geleerd om je mening en ideeën op een gezonde manier te uiten. Dit is een van de redenen waarom individuen die willen groeien en emotioneel open zijn, niet langer het spel mee willen spelen.

Lees meer »

EMOTIONELE ONTWIKKELING

Als de emotionele ontwikkeling in onze jeugd goed verloopt leren we onszelf te reguleren, vormen we een gezonde identiteit en kunnen we onze emoties uiten. Om dit te leren hebben we gezonde co-regulatie van onze ouders nodig.

Lees meer »

SOMS VOELT ECHTE VEILIGHEID, HEEL ONVEILIG.

We zoeken allemaal naar veiligheid in relaties. Maar als we opgegroeid zijn in een omgeving waar veel chaos & onrust was, is dat wat we kennen. Wat 'veilig' en 'vertrouwd' voor ons voelt, is feitelijk onveilig en chaotisch. Écht veiligheid kan daardoor heel onveilig voelen. Ik spreek veel mensen die daardoor continue in toxische relatiepatronen belanden, en vliegensvlug de benen nemen als ze een gezonde partner tegenkomen. Een stabiele, veilige relatie voelt vaak 'saai'. Simpelweg omdat ze niet gewend zijn wat echte rust en veiligheid is.

Lees meer »

ONLINE TRAINING 'TRAUMA & LICHAAMSGERICHT WERKEN'

In januari 2023 start de 7e editie van wat voorheen mijn traumaverwerking training was. De training is vernieuwd en heeft ook een nieuwe naam gekregen: 'Trauma & Lichaamsgericht werken'. Leer op een andere manier kijken, en op een andere manier werken. Ik heb de afgelopen jaren niet alleen duizenden uren aan videomateriaal bekeken, stapels aan vakliteratuur bestudeerd, ben opgeleid door internationale topexperts, en heb ook honderden cliënten en gezinnen in de praktijk begeleid. Maar heb vooral ook keihard aan mezelf gewerkt om in de praktijk te brengen wat ik zelf verkondig. In Nederland is er nog schrikbarend weinig kennis beschikbaar over een lichaamsgerichte aanpak & regulatie van het autonome zenuwstelsel. Trauma (opgeslagen overlevingsstress) zorgt ervoor dat een breed scala aan mentale- en/of fysieke klachten kunnen ontstaan.

Lees meer »

Een diagnose is NIET je identiteit:

Als je zenuwstelsel in FLOW is, ben je flexibeler en kun je gemakkelijker met dagelijkse stress omgaan. Trauma creëert een inflexibel zenuwstelsel. En dus ook het bijbehorende gedrag. Tegenwoordig identificeren we ons met allerlei labels en plakkers. Zolang we denken in termen van 'stoornissen' gaan we voorbij aan het feit dat deze 'stoornissen' ergens ontstaan zijn. Feitelijk zijn het overlevingsREACTIES . Als ik mezelf identificeer met het feit dat ik PTSS heb, man ben, 44 jaar oud, van de kleur rood houd, sterrenbeeld leeuw ben, en het liefst spaghetti eet, dan is dat een overtuiging die ik over mezelf heb. Of een overtuiging die mij gedeeltelijk is aangeleerd (of misschien is opgelegd). Een identiteit kan ook zijn: "Mijn brein functioneert anders, daarom kan ik dit niet" of erger nog "Ik heb PTSS en daarom doe ik zo. En daar begrijp jij toch niks van."

Lees meer »

Wat je nog NIET wist over BORDERLINE (BPS):

Eén van de eerste video's die ik 3 jaar geleden maakte ging over Borderline (BPS). Deze video was gericht op partners van iemand met BPS, en is inmiddels ruim 30.000 keer bekeken. Mensen met borderline, een borderline persoonlijkheidsstoornis (oftewel BPS) hebben last van wisselingen in hun stemming, gedachten en gedrag. De reden waarom ik deze video toentertijd maakte, is niet alleen omdat ik persoonlijk veel ervaringen had met Borderline in relaties, maar überhaupt omdat borderline een flinke impact heeft op partners. En uiteraard op de persoon met BPS zelf. De afgelopen jaren heb ik daar flink wat mensen bij begeleid. Partners weten zich vaak geen raad met wisselende stemmingen & onvoorspelbaar gedrag. Goedbedoelde hulp en ondersteuning van partners pakt vaak heel verkeerd uit. Meestal omdat ze niet weten waar dit gedrag vandaan komt, hoe ze het beste met dit gedrag om kunnen gaan en/of hoe ze het beste kunnen ondersteunen. Zeker partners die zeer empathisch zijn, lopen de kans zich te verliezen in een emotionele rollercoaster.

Lees meer »