Blog:


Waarom ZELFZORG zo belangrijk is.

Zelfzorg zorgt ervoor dat je je mogelijkheden, energie en capaciteit om iets tot stand te brengen in de wereld vergroot. Bijvoorbeeld door bewust met gezonde voeding en beweging bezig te zijn. Door geen TV te kijken, door geen alcohol te nuttigen, door niet te roken. Door contact met bepaalde mensen te vermijden. Sommige mensen denken dat zelfzorg egoïstisch is. Het tegendeel is waar: je bent juist meer beschikbaar voor jezelf, het leven en voor de mensen waar je van houdt. De wereld heeft al genoeg mensen die niet gemotiveerd zijn, geen energie hebben, ongezond leven, overgewicht hebben etc. Gemakzucht en comfort wordt tot kunst verheven. Je bent 'ongezellig als je geen drankje drinkt' en 'moet niet zo streng voor jezelf zijn'. En 'gewoon meedoen'. Liever comfortabel verdoofd, dan gezonde keuzes maken. Er is zoveel meer mogelijk als je bereid bent in jezelf te investeren. Je levenskwaliteit gaat met grote stappen vooruit. Je wordt helder(der) en kan betere keuzes maken. Gezondheid (mentaal- én fysiek) is óók een keuze! Zelfzorg wil niet zeggen dat je jezelf 'even lekker verwent' met een biertje omdat je het na een lange dag werken 'nu eenmaal hebt verdiend'. We koppelen vaak een ongezonde beloning aan een reden om onszelf te 'verwennen'. We rechtvaardigen het voor onszelf, wat een vorm van zelfsabotage is. Ik heb het zelf ook jarenlang onbewust gedaan, want er is altijd een reden om jezelf weer 'even' te verwennen. Onze hele maatschappij is daarop ingericht: jezelf verdoven. Eigenlijk heel raar als je er over nadenkt. Natuurlijk is ontspanning belangrijk, maar dat kan ook zonder sigaret, drankje of junkfood.

Lees meer »

De impact van vroegkinderlijk trauma

Vroegkinderlijke trauma / jeugdtrauma kan op vele manieren tot uiting komen. Bijvoorbeeld cognitief in de vorm van een taalontwikkelings-achterstand, fysieke gezondheid in de vorm van eetstoornissen, brein ontwikkeling door minder goed met stress om te kunnen gaan, gedrag in de vorm van sociale vermijding, geestelijke gezondheid in de vorm van depressie....en vele andere.

Lees meer »

Alles is energie.

Alles is energie, en daarmee heeft alles een trilling. Dus ook jouw lichaam, je emoties, je gedachten en de woorden die je uitspreekt. Ooit wetenschappelijk aangetoond door o.a. Albert Einstein. Verstoringen in jouw energieveld zorgen niet alleen voor een verstoring van jouw gezondheid, maar bepalen ook in grote mate hoe jij met je omgeving interacteert. Alles is energie. Om gelukkiger en gezonder te worden is het belangrijk dat je begrijpt dat jouw frequentie, jouw trilling van grote invloed is op je welzijn. Zoals de briljante Nikola Tesla ooit zei: ”Als je het geheim van het universum wilt vinden, denk dan in termen van energie, frequentie en trilling. Alles heeft een ritme in het universum."

Lees meer »

Nieuwe inzichten rondom autisme, ADHD en Borderline:

Er is veel gaande rondom nieuwe inzichten over DSM-5 diagnoses zoals Autisme, ADHD en Borderline. Zo ook in de reguliere GGZ. De ogen worden geleidelijk geopend. Het nieuwe paradigma is in aantocht. Wat een geweldig nieuws. Soms komt er iets voorbij waar ik heel blij van word. Begrijp me niet verkeerd: de klachten die mensen ervaren zijn echt, echter de onderliggende oorzaak dient op een geheel andere wijze bekeken te worden.

Lees meer »

5 tekenen dat je zelfbewustzijn toeneemt:

Zelfbewustzijn is een belangrijke vaardigheid die je kunt leren. Zelfbewustzijn is zowel de beleving van wat er in je eigen geest en lichaam omgaat, als het besef van je eigen bestaan. Het is een van de aspecten van het menselijk bewustzijn. Hoe beter de verbinding met jezelf is, hoe beter je leert je gedachten te observeren. Plus dat je de signalen die je lichaam je geeft beter leert herkennen. En daarnaar leert luisteren.

Lees meer »

Het vermogen tot interoceptie speelt een cruciale rol bij herstel van chronische- en traumatische stress:

Dissociatie is een overlevingsstrategie om emotionele- en/of fysieke pijn te vermijden. Als we dissociëren zijn we fysiek aanwezig, maar mentaal afwezig. We blokkeren de signalen die het lichaam ons geeft, waardoor de wisselwerking tussen ons brein en lichaam zwakker wordt. Op de lange(re) termijn is dat schadelijk. Kinderen die in een omgeving opgroeien waar veel spanningen zijn, zullen vaker de neiging hebben te dissociëren. Omdat ze niet kunnen ontsnappen aan de situatie, is hun enig optie een 'bevriezen' overlevingsreactie. Dit heeft gevolgen op de zogenoemde interoceptie. Interoceptie is de feedback van onze interne organen naar onze hersenen; de waarneming van onze innerlijke fysiologie. Daardoor kunnen we steeds minder goed luisteren naar ons lichaam. Wat tot vervreemding van het eigen lichaam leidt. Feitelijk verliezen we daardoor geleidelijk de connectie met onszelf. Dat is iets wat regelmatig gebeurt als er sprake is van enige vorm van trauma (o.a. bij autisme).

Lees meer »

WAT KUN JE VERWACHTEN ALS JE GAAT HELEN?

Heling is een emotionele rollercoaster. Het is een lifestyle die je je eigen dient te maken. Met een open einde. Het is een continue proces. In mijn trainingen leer ik je die lifestyle & bied ik vele praktische tools om daarbij te ondersteunen. Maar daar houdt het niet bij op. Het is geen quick fix.

Lees meer »

LIEFDESRELATIES ZIJN JE GROOTSTE SPIEGEL:

Een liefdesrelaties is een fantastische plek voor groei en zelfontwikkeling. En dat hoeft niet altijd een prettige ervaring te zijn. De liefde kan je soms ook een flinke schop onder je kont geven als dat nodig is. Liefde is niet altijd zacht en poezelig...Als je merkt dat je snel getriggerd raakt in een relatie, is dat een goede kans om eens voor jezelf te onderzoeken waarom dat gebeurt. We zijn snel geneigd om het 'probleem' bij de ander neer te leggen. Bijvoorbeeld door heel defensief te reageren of het 'probleem' buiten onszelf te leggen. Bijvoorbeeld door allerlei onhebbelijkheden van de ander op te merken. Met ruzie en problemen tot gevolg. En daardoor gooien we (te) snel de handdoek in de ring. Terwijl we een prachtige kans voor heling & persoonlijke groei missen...

Lees meer »

WAAROM HELING ZO EENZAAM KAN ZIJN:

Gisteren had ik een interessant gesprek met een vrouw die zich zorgen maakte over haar zoon. Ze had jarenlang gestruggled in de relatie met haar man. Ze durfde zichzelf in de spiegel aan te kijken, en zag steeds beter hoe haar eigen trauma een rol had gespeeld in de keuze voor haar toenmalige partner. En dat de familie waarin ze was opgegroeid hier een grote rol in speelde. Met de lange termijn gevolgen die dit had. Ze had er alles aan gedaan om haar kinderen te geven wat ze zelf zo graag verlangde: veiligheid, warmte, liefde.

Lees meer »

DISFUNCTIONELE FAMILIES VERMIJDEN GROEI EN VERANDERING TEN KOSTE VAN ALLES.

Disfunctionele families vermijden groei en verandering ten koste van alles. Het gaat er meer om dat ze gelijk hebben, dan dat ze je begrijpen. Dit type families gaat tot het uiterste om het toxische systeem in stand te houden. Bijvoorbeeld door de rechten en vrijheid van het individu op te offeren.In deze familiesystemen is geen sprake van open en eerlijke communicatie. Als je bent opgegroeid in dergelijke familiesystemen, is de kans groot dat je niet hebt geleerd om je mening en ideeën op een gezonde manier te uiten. Dit is een van de redenen waarom individuen die willen groeien en emotioneel open zijn, niet langer het spel mee willen spelen.

Lees meer »